Masz bzika na punkcie orzechów? Poznaj najpopularniejsze odmiany orzechów, od orzeszków ziemnych po migdały Marcona. Co mają ze sobą wspólnego mecz hokeja, kanapka na szkolne śniadanie i imprezowa mieszanka przekąsek? Orzechy. Istnieje tak wiele rodzajów orzechów, które nadają teksturę, chrupkość i smak wielu naszym ulubionym ciastkom, makaronom, sałatkom, pesto, a nawet rybie, kurczakowi i wołowinie. W połączeniu z miodem, cukrem, syropem klonowym lub czekoladą, te wytrawne orzechy stają się słodkie, a jednocześnie zachowują swój smak. Ich niewielki rozmiar świadczy o ich znaczeniu jako składnika — trzeba się z nimi liczyć!
Orzeszki ziemne, migdały, orzeszki pekan i orzechy włoskie znajdują się na szczycie listy najczęściej spożywanych odmian orzechów w Polsce, najczęściej pojawiając się w słodkich produktach. Orzechy są jednak z natury zdrowe: Podczas gdy zawierają trochę tłuszczu — migdały mają niższą zawartość (15 gramów na porcję, prażone na sucho i niesolone), a orzechy makadamia wyższą (21 gramów na porcję, prażone na sucho i niesolone) – zawierają one dobre tłuszcze nasycone i kwasy omega-3 dla zdrowia serca, a także błonnik i witaminę E, szczególnie ważne dla wegetarian i wegan. Rozprzestrzenianie się komercyjnych produktów na bazie orzechów, takich jak masła migdałowe i orzechowe oraz mąki i potrawy z migdałów, pekanów i orzechów laskowych, przynosi korzyści zarówno osobom o zróżnicowanych preferencjach smakowych, jak i tym z problemami dietetycznymi i medycznymi.
Czytaj dalej, aby poznać 11 rodzajów orzechów, ich unikalne właściwości i pyszne przepisy, w których można je wykorzystać.
Pistacje
Właściwości: Pochodzące z części Azji Zachodniej i Bliskiego Wschodu, pistacje (technicznie rzecz biorąc nasiona) udowodniły swoją atrakcyjność jako kluczowy składnik potraw takich jak baklava, ma’amoul, haroszet i chałwa. Pistacje kalifornijskie dominują na naszym rynku krajowym, ale jeśli możesz, poszukaj odmian tureckich i perskich, które są mniejsze, mają ciemniejszą skorupę i skórę, i są bardziej aromatyczne.
Orzechy laskowe
Właściwości: Ten okrągły orzech odgrywa ważną rolę w uwielbianym słodkim kremie czekoladowym, lepiej znanym jako komercyjnie dostępna Nutella. Dzięki drzewnym nutom orzecha laskowego czekolada nabiera orzechowego posmaku, co stanowi idealne połączenie. Orzechy laskowe są jadalne na surowo, ale aby naprawdę podkreślić ich smak, należy je uprażyć i usunąć gorzką skórkę. Ponadto, prażenie zwiększa ich chrupkość, dzięki czemu stanowią idealny składnik w sałatkach i zupach.
Nerkowce
Właściwości: Ten południowo-amerykański orzech w kształcie półksiężyca trafił do innych kuchni, takich jak indyjska i tajska, dzięki portugalskim odkrywcom i handlarzom. Jego prawie neutralny smak sprawia, że jest to idealny kandydat, gdy chcesz nadać przepisowi odpowiednią teksturę, kształt lub chrupkość. Mleko z nerkowców, podobnie jak mleko migdałowe, stanowi pożywną alternatywę dla nabiału.
Orzechy włoskie
Właściwości: Orzech włoski jest niezwykle popularnym składnikiem wypieków i jednym z niewielu orzechów, które można jeszcze znaleźć w łupinach (w zależności od sezonu). Miąższ orzecha zawiera stosunkowo dużo garbników, które nadają orzechom włoskim lekko gorzkawy, wytrawny smak. (Jeśli taniny wywołują migrenę, unikaj ich, podobnie jak pistacji, pekanów i nerkowców). Jednakże ich cierpkość sprawia, że orzechy włoskie są dobrym uzupełnieniem słodszych smaków.
Migdały Marcona
Właściwości: Okrąglejsze, bardziej płaskie i słodsze niż zwykłe migdały, migdały Marcona pochodzą z Hiszpanii. Są one zazwyczaj sprzedawane w postaci wstępnie obgotowanej — smażone lub prażone i solone — stanowią również doskonałą przekąskę. Jeśli chcesz z nimi coś ugotować lub upiec, używaj ich w stanie surowym.
Orzechy makadamia
Właściwości: Początkowo dostępne tylko na Hawajach i w Australii, te duże i wszechobecne orzechy są niezwykle bogate w smaku i niemal maślane. Posiekane, szczególnie dobrze komponują się z rybami, a także w wypiekach, takich jak ciasteczka i ciasta.
Orzeszki ziemne
Właściwości: Orzeszek ziemny jest technicznie rośliną strączkową (jak groch, soczewica i fasola), ale jest uważany za orzech ze względu na jego zastosowanie kulinarne. Oprócz niskiej ceny i szerokiej dostępności przez cały rok orzechy arachidowe charakteryzują się wysoką zawartością białka: Jedna filiżanka zawiera 40 gramów, co czyni go najbogatszym w białko spośród odmian orzechów. Surowe orzeszki ziemne mają mocny ziemisty smak, który staje się jeszcze bardziej wyrazisty, gdy są prażone.
Migdały
Właściwości: W odróżnieniu od wielu innych orzechów, migdały sprzedawane są w całości, w plasterkach, w kawałkach; blanszowane; ze skórką lub bez. Sprzedawane są również w postaci mąki do wypieku tortów i ciast bez mąki. Migdały mają łagodnie słodki smak, który jest jeszcze bardziej wyczuwalny w produktach takich jak ekstrakt migdałowy, pasta migdałowa i marcepan.
Orzechy brazylijskie
Właściwości: Jedne z największych dostępnych rodzajów orzechów, ten gigantyczny, wydłużony orzech pochodzi z Brazylii i można go znaleźć w całym Amazońskim lesie deszczowym. Zjedzenie zaledwie dwóch chrupiących orzechów o łagodnym smaku zapewni dzienną dawkę przeciwutleniaczy — selenu i witaminy E.
Orzeszki piniowe
Właściwości: Zbierane z drzew sosnowych, drobne beżowe orzechy są obecnie importowane głównie z Chin i Włoch. Włoskie orzeszki pinii są dłuższe i bardziej smukłe niż ich chińskie odpowiedniki. Ze swoim łagodnie sosnowym smakiem i miękką, kruchą teksturą, orzeszki piniowe są często bardziej przyjemne w smaku, gdy są opiekane lub dodawane do pesto.
Pekany
Właściwości: Pochodzące z Ameryki Północnej, pekany mają szczególne znaczenie w amerykańskiej historii kulinarnej, używane w wielu tradycyjnych południowych potrawach. Pekan, uprawiany głównie w Georgii i Teksasie, jest słodszy od orzecha włoskiego i dlatego stosowany jest głównie do wypieków.